Recension – Myllymäki Såser – Tommy Myllymäki – Natur & Kultur

Saser_Myllymaki_omslag

Tommy Myllymäki – Såser

Mästaren från 2012 års upplaga av Kockarnas kamp, Tommy Myllymäki, har nu gett ut en kokbok. Och vad ska den då lämpligen innehålla? Jodå, eftersom programmet delvis avgjordes genom att man skapade såser, så handlar boken naturligtvis om Såser. I denna bok på drygt 160 sidor visar Tommy upp omkring 80 olika såser från grunden. För en matintresserad man som jag, så blir det lite av såsbibeln. Behöver jag pigga upp något, så är såsen säkerligen funnen i boken.

Det är inte enbart såser rätt upp och ner, det vill säga receptet och tillvägagångssättet. Här finns lite historia och lite om de förutsättningar som behövs för att göra en lyckad sås. Tipsen handlar exempelvis om att rödvinssåsen ska man först steka löken ordentligt innan man fortsätter.

Tommys första såsminne handlar om vaniljsås och en vadslagning. Tommy skulle dricka en liter, motståndaren skulle äta 200 gram smör. Tommy vann lätt. Det finns ytterligare några små anekdoter som ytterligare höjer boken.

Jag vet inte riktigt vad ni har för grundböcker i ert köksbibliotek. I mitt saknas en hel såsbok. Denna bok har definitivt skaffat sig plats och utrymme för att ta åt sig en av huvudplatserna. Jag kommer troligtvis att använda mig av många såser och idéer ur boken. När jag bläddrar i boken, så attraheras jag av de många vackra bilderna, tagna av Charlie Drevstam, som förhöjer recepten. Det är ganska skoj att se Tommys bild av såsen, och hur den ser ut i mitt utförande, så småningom.

Jag ger boken åtta av de nio stjärnor jag har att fördela.