Recension – Citymorden – Lars Bill Lundholm

Det här var första gången jag läste Lars Bill Lundholm, och det blev den femte boken i serien om Axel Hake, Citymorden. Han har tidigare gett ut fyra böcker i serien, Östermalmsmorden (2002) Södermalmsmorden (2003) Kungsholmsmorden (2005) och Gamla Stans–morden (2009). Och så denna bok, Citymorden, som jag har förmånen att ha i min hand.
Det hela börjar med ett överfall på tunnelbanan. Tre personer hoppar in i en vagn, mördar föraren och ytterligare en person. Vagnen skjuts sönder och samman och passagerarna rånas på sina värdeföremål.
Rånarna flyr och hamnar på en gammal nedsliten fabriksbyggnad vid Stockholms hamninlopp. Högst upp i ett gammalt omklädningsrum sätter sig de tre rånarna omkring en gammal kassettbandspelare. De trycker igång den gamla Beatleslåten , For no one, från Revolveralbumet. Rånarna tar av sig sina masker och det visar sig vara tre unga kvinnor.
Om man kan sin Beatles och gruppens texter, ja då framförallt For no one, då kan man lista ut en hel del, båda bakgrund och vad som kommer att hända i boken. Jag var dock icke påläst av den rang, så jag missade hela det öppna uppslaget. Och kanske var det bra. Jag fick förmånen att fortsätta läsa boken med öppna sinnen.
Kriminalkommisarie Axel hake får hand om fallet. Den handikappade Hake är även han en ny bekantskap för mig. Det visar sig att han går sina egna vägar, det vill säga han är en traditionell bokpolis. Till skillnad mot många andra bokpoliser, så har han familj.
För att spetsa till det hela sker ytterligare ett rån. Denna gång på en bank, och även denna gång skjuter rånarna en person. Axel Hake hamnar i konflikt med sin chef, tar semester, tror alla. Men Hake är en av rånarna på spåren. Han har avslöjat att mins en av rånarna är kvinna, och Hake får upp ett spår.
Jag tycker att detta är en underhållande bok, mycket väl värd att läsa. Lars Bill Lundholm bygger sin berättelse på et, som jag tycker, alldeles lysande sätt. Han plockar lite lite pusselbitar då och då. Han tecknar sina karaktärer så att man känner sig närvarande. Det är drygt 400 sidor god underhållning. Jag minns inte hur lång tid det tar att läsa boken, tio – femton timmar. Det är väl investerad tid på nöjeskontot i livet. Boken lockar mig att läsa föregångarna i serien. Jag hoppas verkligen på att det kommer uppföljare. Redan nu ser jag fram mot dessa.
Fakta:
Titel: Citymorden
Författare: Lars Bill Lundholm
ISBN 978–91–7461–307–0
Förlag: Lind&Co
Skönlitteratur
Omfång: 430 sidor

Recension - Citymorden - Lars Bill Lundholm - Bokmagazinet

Citymorden – Lars Bill Lundholm